ONTDUIKEN EN ONDERDUIKEN

   

Ontduiken en onderduiken, Verhalen van joden in Borne

Annette Evertzen en Stevine Groenen

 

 

Ontduiken en onderduiken, beschrijft de lotgevallen van joodse mensen in Borne tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij zochten en vonden manieren om aan de verordeningen en deportaties van de Duitse bezetter te ontkomen. Sommigen bereidden zich vroeger of later  voor op een onderduik.  Ze kregen hulp van anderen  - soms heel onverwacht- en doken onder. Anderen ontdoken via eigen wegen de maatregelen van de naziís en werden daarbij gesteund door het verzet.

Het boek is gebaseerd op  (archief)onderzoek en interviews met betrokkenen. Zij stelden niet eerder gepubliceerd materiaal tot onze beschikking: fotoís, brieven en documenten. De lezer krijgt hierdoor een goed beeld van het leven van joodse mensen in de oorlog en hun helpers.

Bekende joodse families als de familie De Leeuw en de familie Lievendag vonden onderdak in een cocon van vier gezinnen. Ze overleefden allen de oorlog. Op de doopsgezinde pastorie vonden twee joodse meisjes uit Wenen en vele anderen een toevluchtsoord. Enkele minder bekende joodse mensen zoals Lotte Ruth Feldman-Kan en Fred Kaufmann, kregen door dit project een duidelijk gezicht.

Het boek is een uitgave is van de Stichting Verborgen Geschiedenis. Ze heeft tot doel door een combinatie van persoonlijke verhalen en onderzoek geschiedenis tot leven te brengen.

Bestellen: svgborne@xs4all.nl